Over dragen

 

Dragen is een eeuwenoude traditie, maar sinds de uitvinding van de kinderwagen worden steeds minder baby's gedragen. Vaak zien mensen dragen van een baby als iets 'alternatiefs' want in deze moderne wereld hebben we toch beschikking over kinderwagens en maxi-cosi's waarin we kinderen kunnen vervoeren? Maar eigenlijk is dit juist een vreemde gedachte. Wanneer je kijkt naar fysiologische kenmerken van de mens, zijn er juist veel redenen en voordelen op te noemen voor het dragen van een baby. Zo heeft een baby intensive behoefte om dichtbij zijn moeder te zijn, de draagdoek is een makkelijke manier om aan die behoefte te voldoen. Tijdens dragen voelen baby's zich veilig omsloten, net als in de baarmoeder. De baby kan met al zijn zintuigen zijn moeder waarnemen: ruiken, zien, voelen, horen. Bovendien kan de moeder op deze manier haar baby beter begrijpen. Ze kan sneller ingaan op de signalen van honger of onrust.

Ook moeders hebben vaak behoefte om dichtbij hun baby te zijn. Dichtbij je baby zijn bevorderd dan ook het hechtingsproces. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat baby's die veel gedragen zijn over het algemeen minder huilen. Dit komt doordat een baby tijdens het dragen geschommeld en gewiegd wordt, dit biedt troost. Daarbij schakelt de moeder sneller in op zijn behoeften van de baby omdat zij zo dichtbij is. Veel baby's ontwikkelen d.m.v. dragen vaak een beter gevoel van veiligheid.

 

Als je op zoek gaat naar een geschikte draagdoek of draagzak, zal je erachter komen dat er ontzettend veel verschillende soorten, maten en kleuren draagdoeken en dragers bestaan. Het belangrijkste is dat je er ergonomisch mee kunt dragen. Dat betekent dat de drager of de geknoopte doek prettig, gezond en veilig is voor de moeder en de baby. In veel babywinkels en op internet worden nog veel dragers verkocht die niet voldoen aan het ergonomisch dragen: het zitvlak is te smal waardoor de benen van de baby's naar beneden hangen, ook kan het rugpand te hard zijn wat zorgt voor een onnatuurlijke positie.

Bij ergonomisch dragen wordt rekening gehouden met de volgende voorwaarden:

  • Ondersteuning van de juiste spreidhouding van de beentjes. De beentjes worden van knieholte tot knieholte ondersteund. De knietjes bevinden zich hoger dan de billen. Dit wordt ook wel de 'kikkerhouding' of 'M-houding' genoemd.
  • Een zacht, goed aansluitend rugpand. Dit samen met een goede kikkerhouding, zorgt ervoor dat de wervelkolom van het kindje haar natuurlijke bolling ondersteund.
  • Het kind moet rechtop (verticaal) gedragen worden, met zijn gezichtje naar je toe. Zo kan de baby zich 'verstoppen' wanneer alle indrukken en prikkels hem te veel worden. Ook is dit een ergonomische houding.
  • Goede neksteun bieden aan kindjes die nog onvoldoende nekcontrole hebben. De doek of drager ondersteunt de baby van schouder tot schouder en tot in de nek.
  • Je hebt de baby dicht tegen je aan. Het gewicht van de baby wordt zo het beste over jou lichaam verdeeld.
  • Het kind moet altijd vrij kunnen ademen.

Wanneer je een consult bij ons afneemt zullen we altijd bekijken of de geknoopte doek of drager aan de bovenstaande voorwaarden voldoet.

De verschillende draagsystemen

 

Geweven draagdoek:

Een geweven draagdoek is het draagsysteem met de meeste mogelijkheden. Hiermee kun je het kindje op je buik, heup of rug dragen. Een geweven draagdoek vormt zich heel mooi naar jou lichaam en dat van de baby. Hierdoor geeft hij, bij een juiste knooptechniek, een goede verdeling van het gewicht van het kindje over jou lichaam. Daarbij wordt het ruggetje en het nekje van de baby goed ondersteund. Een geweven draagdoek is geschikt vanaf de geboorte tot ver in de peutertijd.

Natuurlijk zijn er erg veel verschillende geweven draagdoeken. Doeken kun je vinden in verschillende kleuren, weefpatronen en dikte (gram per M2). Daarnaast kan een geweven draagdoek naast katoen ook nog andere stoffen bevatten, bijvoorbeeld linnen, hennep, wol of bamboe. Allemaal hebben ze verschillende eigenschappen. Tenslotte zijn er verschillende maten geweven draagdoeken verkrijgbaar. De lengte die je nodig hebt is afhankelijk van je bouw, maar ook van welke knooptechniek je wilt gebruiken.

 

Rekbare draagdoek:

Een rekbare draagdoek is gemaakt van rekbare stof, zoals tricot of bamboe. Dit heeft als voordelen dat de doek erg zacht is. Deze doeken vormen zich makkelijk naar de vorm van jou en je kindje en zijn daardoor erg comfortabel en makkelijk in gebruik.

Vanwege de juiste ondersteuning van het ruggetje van de baby en de rekbare stof is voor deze doek maar één knooptechniek te gebruiken, namelijk een knooptechniek voor het dragen op de buik, met drie doekbanen over het ruggetje van de baby. Hierdoor is een rekbare doek al snel erg warm. Daarbij is deze draagdoek, door de rekbare stof, niet zo lang te gebruiken. Wanneer baby's wat zwaarder worden biedt de rekbare draagdoek onvoldoende steun aan baby en drager.

RingSling:

Een RingSling is gemaakt van een korte geweven doek, waaraan twee ringen zijn bevestigd. Een RingSling wordt over één schouder gedragen, daarbij draag je de baby op de andere heup. Met de RingSling mogen baby's vanaf de geboorte gedragen worden. Een groot voordeel van een RingSling is dat je de RingSling snel aan en uit kunt doen. De RingSling is compact, dus neem je makkelijk overal mee naartoe.

Mei Tai:

Een Mai Tai is een combinatie tussen een draagdoek en een draagzak. Het is een rechthoekige lap stof die het rugpand voor je kindje vormt. Aan alle vier de uiteinden zit een lange lap stof. Met deze stof knoop je snel en eenvoudig je kindje op je buik of rug.

Een Mai Tai voelt aan als een geweven doek, maar het knopen is in sommige gevallen makkelijker. Ook is een Mai Tai aardig op maat te knopen en kun je er vaak wat langer mee dan met een voorgevormde drager.

Voorgevormde ergonomische drager:

Wanneer je het knopen van een draagdoek niet ziet zitten en je wel graag ergonomisch wilt dragen dan is een ergonomisch voorgevormde drager een goede oplossing. Er zijn veel verschillende voorgevormde ergonomische dragers te koop. Ze zijn makkelijk en snel in gebruik. Een voorgevormde drager heeft een heup-/tailleband en schouderbanden met klittenband of gespen. Door de juiste verhoudingen is het gewicht van de baby goed over het lichaam van de drager verdeeld. Het rugpand is soepel en sluit goed aan, hierdoor biedt het de juiste steun aan de rug en nek van de baby. De beentjes worden ondersteund van knieholte tot knieholte, waarbij de knietjes hoger zitten dan de billen (kikkerhouding).

Een nadeel van de meeste dragers is dat de dragers niet meegaan van baby tot peuterleeftijd. Bij veel dragers zijn echter wel verbreders verkrijgbaar of is het rugpand wat te verlengen zodat ze nog niets langer mee gaan.

Wanneer je een consult bij ons afneemt is het mogelijk om verschillende doeken en dragers te proberen. We hebben geweven doeken in verschillende materialen (katoen, hennep, linnen, wol), rekbare doeken, een Mai Tai, RingSlings, voorgevormde dragers voor babys en voorgevormde dragers voor peuters. We kunnen je dus goed adviseren wanneer je zelf een doek of drager wilt aanschaffen.